Jodo


Το Shindo Muso Ryu Jodo ιδρύθηκε πριν από περίπου 400 χρόνια από έναν ιερέα Σιντο τον Muso Gonnosuke Katsukichi, ο οποίος ήταν κύριος ξιφομάχος στη γραμμή των Katori Shinto Ryu και ήταν ένας από τους καλύτερους ξιφομάχους της εποχής του. Έγινε ο έβδομος διευθυντής του Katori Shinto Ryu και κατάλαβε τα μυστικά του Kashima Shin Ryu (τεχνικές σπαθιών). Ο λόγος για την ανάπτυξη του Jodo ήταν το γεγονός ότι ηττήθηκε σε μονομαχία με τον Miyamoto Musashi.

 

 

 

Ο Muso Gonnosuke (στην πραγματικότητα Hirano Kempei) συνδύασε τις πιο σημαντικές τεχνικές Kenjutsu (τέχνη του σπαθιού), Sojutsu (τέχνη του δόρατος) και Naginatajutsu (τέχνη του δόρατος με ξίφος) και τις ενσωμάτωσε σε τεχνικές με ένα στρογγυλό ραβδί (Jo) από Ιαπωνικό λευκό σκληρό ξύλο δρυός. Αυτό το όπλο είχε μήκος 128 cm και διάμετρο 2,4 cm. Η στρατηγική και οι τεχνικές του σχολείου ήταν πολύ δύσκολο να μαθευτούν και αρχικά παρέμενε στενά φυλαγμένο μυστικό μιας από τις ιδρυτικές οικογένειες

Η πρακτική του Jodo έχει πολλά πλεονεκτήματα. Γι' αυτό αποφασίστηκε, υπό την καθοδήγηση του 25ου διευθυντή Takaji Shimizu Sensei το 1968, να γίνει το Jodo προσβάσιμο σε περισσότερους ανθρώπους, όχι μόνο στην Ιαπωνία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Στο αρχικό σύστημα υπήρχαν 64 Kata (φόρμες) και 12 Kihon (βασικές τεχνικές). Από αυτά ελήφθησαν 12 αντιπροσωπευτικά Kata μαζί με τις 12 βασικές τεχνικές για να σχηματίσουν τις επιμέρους τεχνικές (Tandoku Dosa) και τις τεχνικές ζευγαρωτής εξάσκησης (Sotai Dosa), που αποτελούν τη βάση της εκμάθησης όλων των ασκούμενων.


Σκοπός


Ο κύριος σκοπός του Jodo είναι η νίκη επί του αντιπάλου χωρίς να προηγηθεί επίθεση. Η βασική αρχή της τέχνης είναι να μην τραυματιστεί ο αντίπαλος, αλλά να χρησιμοποιηθούν οι κατάλληλες τεχνικές ώστε να αναδειχθεί η πραγματική αξία του όπλου.