
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ EAGLE CLAW KUNG FU
Η γέννηση του eagle claw (ying kuen) ανάγετε στη βόρεια Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των ‘Sung’ (1127-1279). Εξελίχτηκε από το στυλ του ελέφαντα παίρνοντας το όνομα του από τις βαριές στάσεις και την αποκλειστική χρήση τεχνικών των χεριών.
Γύρω στο 1130, η Κίνα που βρίσκονταν τότε υπό τη μοναρχία του βασιλιά Go Chung δέχτηκε την εισβολή της χρυσής στρατιάς των Μογγόλων. Επικεφαλής της αντίστασης των ‘Sung’ ήταν ένας μεγαλοφυής στρατηγός με το όνομα Ngok Fei ,φημισμένος για την τιμιότητα του, τον πατριωτισμό του αλλά και για τις ανυπέρβλητες ικανότητες του στο κung fu . Ο Ngok Fei εκπαίδευσε τους στρατιώτες του σε μαχητικές τεχνικές που διδάχθηκε στο μοναστήρι των Sil lum από ένα μοναχό με το όνομα Jow Tong. Χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές ο Ngok Fei και τα στρατεύματα του πέτυχαν απανωτές νίκες κατά των εισβολέων Μογγολων .Κάποια στιγμή κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν τον Gam Ngat Sut τον Μογγόλο στρατηγό, μα κρίνοντας πως δεν ήταν αξιόλογος αντίπαλος τον άφησαν ελεύθερο.Έγινε γνωστό πως οNgok Fei και το στράτευμα του χωρίς καμία βοήθεια κατάφεραν να υπερασπισθούν τη μίση χώρα .Σαν αποτέλεσμα οι τεχνικές του Ngok Fei γνωστές σαν ‘ying kuen’ απέκτησαν πολύ μεγάλη φήμη σε όλη τη Κίνα σαν οι ‘108 τεχνικές κλειδωμάτων’ η ‘ χέρι του αετού’ ..
Η Δημιουργία του Faan Tzi Ying Jow Pai
Στο μοναστήρι οι 108 τεχνικές ασκήθηκαν και μεταβιβάστηκαν στις επόμενες γενεές στην ίδια μορφή που τις ανέπτυξε ο Ngok Fei. Τότε κάπου στην διάρκεια της δυναστείας των Ming (1368-1644) το σύστημα γνώρισε μια σημαντική αλλαγή.Οι 108 τεχνικές διδάχτηκαν σε ένα μοναχό ονόματι Lai Chin φημισμένο δάσκαλο του Faan Tzi . Το σύστημα αυτό ήταν γνωστό για τα ψηλά λακτίσματα και τις περίπλοκες τεχνικές των ποδιών. O Lai Chin εντυπωσιάσθηκε πολύ από το ‘Νύχι του Αετού’ και αποφάσισε να συνδυάσει τις 108 τεχνικές με το δικό του στυλ. Πρώτα έπρεπε να εμβαθύνει τις 108 τεχνικές και ύστερα συνδυάζοντας τις με τις καθιερωμένες φόρμες του Faan Tzi να εξαλείψει τα αδύνατα σημεία και των δυο συστημάτων.Τελικά κατάφερε να δημιουργήσει ένα πλήρες σύστημα πιο δυνατό και πιο αποτελεσματικό από ότι ήταν το καθένα χωριστά . Το σύστημα αυτό ονομάστηκε FAAN TZI YING JOW MOON και ακόμη και σήμερα διδάσκεται και ασκείται στην αυθεντική του μορφή. Είναι το γνωστό σήμερα ‘YING JOW PAI FAAN TZI MOON’ ή 'ΒΟΡΕΙΟ ΝΥΧΙ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ’ Το επόμενο σημαντικό όνομα στην ιστορία του Eagle claw kung fu είναι ο Toa Gai από όπου αρχίζει η άμεση καταγωγή του συστήματος .Ο Toa Gai ήταν ευγενής, ιδιαίτερα μορφωμένος και άνηκε στην τελευταία Βασιλική οικογένεια των Ming. Όσο ήταν νέος η ζωή του άλλαξε δραστικά. Η δυναστεία των Ming ανατράπηκε και αντικαταστάθηκε από την δυναστεία των Ching (1644-1911). Η ζωή όλων των μελών της οικογένειας των Ming ήταν σε κίνδυνο.O Τοα Gai αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του και να γίνει μοναχός. Ταξίδεψε σε όλη τη Κίνα ασκώντας και διδάσκοντας τις τέχνες του. Όμως ο αυτοκράτορας των Ching,φοβουμενος τον ξεσηκωμό των οπαδων της δυναστειας των Ming απαγορευσε την ασκηση των πολεμικων τεχνων με την ποινη του θανάτου. Έτσι δημόσια ο Τοα Gai συνέχισε με τις καλές τέχνες ,στα κρυφά όμως δίδασκε νύχι του αετού.Αν και καταγράφηκε μόνο σαν καλλιτέχνης ,λόγιος και ποιητής το όνομα του σηματοδοτεί την έναρξη ενός μακρύ κατάλογου μεγάλων δασκάλων του Αετου. Από τον Τοα Gai το σύστημα πέρασε στον Far Shing ο οποίος συνέχισε να διδάσκει κρυφά την τέχνη του eagle claw στην επαρχία Ho Bok το σημερινό Πεκίνο. Από αυτόν το σύστημα πέρασε στον Lau Shun Chun. Ο Lau Shu Chun ασκήθηκε για παρά πολλές δεκαετίες στο Νύχι του αετού .Έγινε διάσημος δάσκαλος στην βόρεια Κίνα, γνωστός για την βοήθεια στους αδύνατους ενάντια των ισχυρών. Οι θρυλικές ικανότητες στο κοντάρι του έδωσαν το ψευδώνυμο Dai Gon Gee Lau (μαγικό κοντάρι Lau). Ταξιδεύοντας στην Κίνα δίδαξε σε αρκετούς μαθητές, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο στρατηγός Lau Dok Fuin και σε δυo ακόμη μαθητές τον Gei Shum και Gei Sei. Τελικά ως διάδοχο του σύστημα άφησε τον ανιψιό του Lau Shing Yao που με την σειρά του δίδαξε τον τρίτο υιό του Lau Kai Man και τον υιό της αδερφής του Chan Tzi ChingChan Tzi Ching

Grandmaster Leung Shum
Ο grandmaster Leung Shum ξεκίνησε τη εκπαίδευση του στο Νύχι του Αετού και το wu tαi chi σε ηλικία 8 ετών στο Hong Kong. Δάσκαλος του υπήρξε ο μεγάλος δάσκαλος Ng Wai Nung . Γρήγορα ξεχώρισε για τις ικανότητες του και ο master Ng έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διδασκαλία του πνευματικού του παιδιού. Από τις αρχές του 1950 του αναθέτει και αναλαμβάνει υπεύθυνος της σχολής του eagle claw στο Hong Kong έως και το 1971 που αφήνει το Hong Kong και ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να διαδώσει εκεί την τέχνη. Μετά από πρόσκληση του Wai Hong grandmaster του fu jow pai παίρνει μέρος σε μια ιστορική για την εποχή επίδειξη όπου αποτέλεσε την αφετηρία για το άνοιγμα της πρώτης σχολής ‘ying jow pai kung fu’ στην Αμερική .Ανοίγει την πρώτη σχολή στη Νέα Υόρκη και γρήγορα αποκτά τόσο μεγάλη διασημότητα που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα χιλιάδες μαθητές από πολλά μέρη της γης έρχονται για να τον γνωρίσουν και να διδαχθούν τη τέχνη. Κορυφαία περιοδικά ανά τον κόσμο του έχουν κάνει αφιερώματα και εξώφυλλα ενώ επίσης αφιερώματα του έχει κάνει η αμερικανική ,η ιαπωνική ,γαλλική τηλεόραση .Χιλιάδες μαθητές, διάσημοι ηθοποιοί , πρωταθλητές ,δάσκαλοι και μαχητές έχουν περάσει από τη παραδοσιακή διδασκαλία του Grandmaster Shum .Μέσα από βιβλία ,βιντεοκασέτες ,επιδείξεις ,σεμινάρια, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ, αναμφισβήτητα είναι ο άνθρωπος που κατά την διάρκεια τις ζωής του κατάφερε να διαδώσει το ‘βόρειο Νύχι του Αετού’ σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η διδακτική και εκπαιδευτική του εμπειρία φτάνει τα 70 συνεχόμενα χρόνια . Είναι ο πρώτος άνθρωπος που δίδαξε το νύχι του αετού στους δυτικούς και ένας από τους ελάχιστους δασκάλους στον κόσμο που κατέχει το σύστημα ολοκληρωμένα συμπεριλαμβανομένου και των 108 τεχνικών μάχης του στρατηγού Ngok Fei Mερικοί από τους προσωπικούς του μαθητές αλλά και μαθητές των επόμενων γενεών ανοίγουν τις δικές τους σχολές σε διάφορες χώρες και ξεκινούν να διαδίδουν τη τέχνη .Σήμερα κοντά στο τέλος της διδακτικής του σταδιοδρομίας έχει ήδη φροντίσει για την μετάβαση του συστήματος μετά την αποχώρηση του .Τον Μάιο του 2000, σε σεμινάριο που διοργανώθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ανακήρυξε επίσημα την 1η γενεαλογική γραμμή εκπαιδευτών του συστήματος στους οποίους δόθηκε η εξουσιοδότηση για την μεταφορά του Αετού στις επόμενες γενιές. Μεταξύ αυτών και ο Γρηγόρης Βασιλάκης στον οποίο δόθηκε και η εξουσιοδότηση για την διάδοση του συστήματος στην Ευρώπη.